Hoe plastic de schildklier, hersenen en voortplanting aantast

Icon_kwantificeren

Hoe plastic de schildklier, hersenen en voortplanting aantast

door Diana Adamovic-Egle
Bron: https://www.dguht.de/blog/wie-kunststoffe-schilddruese-gehirn-und-fortpflanzung-beeintraechtigen/

Plastic - een product van de vooruitgang met enorme bijwerkingen

Het is nu algemeen bekend: Plastic schaadt het milieu. Volgens de VN wordt er jaarlijks 400 miljoen ton geproduceerd. We moeten het vermijden of recyclen. Maar toen de eerste kunststoffen meer dan 150 jaar geleden werden uitgevonden, zagen mensen alleen de voordelen van dit nieuwe materiaal. Begrijpelijk, want het was op veel gebieden een goedkoper en stabieler alternatief. Het was onbreekbaar, lichtgewicht en kon verder worden verwerkt in elke kleur en vorm. Het maakte veel dingen gemakkelijker, ook in de geneeskunde, zoals infuus- en beademingsbuizen, spuiten, couveuses en verpakkingsmateriaal voor medicijnen. Kunststoffen werden lang beschouwd als innovatieve alleskunners. Helaas heeft deze uitvinding niet alleen dingen makkelijker gemaakt, maar ook nieuwe problemen gecreëerd die destijds niet te voorzien waren. De schadelijke gevolgen van plastic voor ons en het milieu worden echter steeds duidelijker. De effecten van plastic op de menselijke gezondheid zijn een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar de huidige stand van kennis laat zien dat de effecten alarmerend zijn.

Het eerste plastic werd uitgevonden in 1862 en vandaag de dag worden er meer dan 200 verschillende soorten plastic gebruikt in alle aspecten van het leven. Plastics worden gemaakt van ruwe olie en er worden chemicaliën aan toegevoegd, bijvoorbeeld ftalaten om harde plastics te maken of bisfenolen om zachte plastics te maken.

Volgens het Duitse Umweltbundesamt zijn er wereldwijd ongeveer 100.000 verschillende chemicaliën, en dat aantal zal in 2019 verdrievoudigen. Voor een derde van deze stoffen zijn er momenteel geen vrij toegankelijke gegevens.Het testen van hun veiligheid is problematisch, omdat kunststoffen in de industrie als ongevaarlijk worden beschouwd totdat onderzoekers het tegendeel kunnen bewijzen. Het zou moeilijk zijn om zulke onderzoeken uit te voeren vanwege de wereldwijde milieuomstandigheden, omdat er geen menselijke populatie meer is die volledig vrij van chemicaliën leeft als controlegroep. Los daarvan zou zo'n onderzoeksopzet onethisch zijn.

Kunststoffen zijn overal

De laboratoriumstudie uit 2019 van de PlastX onderzoeksgroep van het Instituut voor Sociaal-Ecologisch Onderzoekhttps://www.isoe.de/forschung/nachwuchsgruppe-plastx/ laat zien dat veel alledaagse voorwerpen zoals yoghurtpotten, shampooflessen en drinkflessen gemaakt zijn van een gewone mix van chemicaliën. Drie van de vier geanalyseerde producten bevatten stoffen die in laboratoriumtests cellen beschadigden en veel chemicaliën konden niet worden geïdentificeerd.

De Deense toxicologe Sofie Christiansen bevestigt dat de grotendeels onontdekte combinatie van stoffen, die elk op zich onschadelijk zijn en onder de grenswaarden liggen, ernstige toxische schade kunnen veroorzaken.

Kunststoffen worden op alle gebieden van het leven gebruikt en zijn alomtegenwoordig. Ze zijn zeker niet alleen een probleem voor de oceanen. Volgens het Leibnitz Instituut in Potsdam is de hoeveelheid plastic in de bodem nog niet onderzocht, maar mogelijk het grootste kwaad, omdat we het met ons voedsel en grondwater weer opnemen en het microbioom van de bodem ermee verrijkt is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat microplastics in ons lichaam worden aangetroffen. Zie ook het Nederlandse biomonitoringsonderzoek, waaruit blijkt dat polymeren uit microplastic artikelen nu in het bloed aantoonbaar zijn. Lees meer  

Ontwikkelingsstoornissen in een nieuw licht: kunststoffen werden in de jaren 90 voor het eerst erkend als hormoonontregelaars

Maar wat maakt kunststoffen zo gevaarlijk? Prof. Ana Soto, hoogleraar pathologie en biologie (immunologie) aan de Tuffs University in Boston, School of Medicine, was een van de eerste wetenschappers die kunststoffen en hun effecten op het menselijk organisme bestudeerde en ontdekte het oestrogeenachtige effect van kunststoffen in 1991.

Toen ze haar bevindingen in hetzelfde jaar op een congres in de VS presenteerde, meldden ook onderzoekers uit andere disciplines soortgelijke onverklaarbare zaken in de voortplanting van dieren: hermafroditisme, verminderde voortplanting, verminderde spermakwaliteit. Voor het eerst formuleerden onderzoekers het vermoeden dat chemicaliën uit plastic ons hormoonstelsel zouden kunnen aantasten en sindsdien wordt de term hormoonontregelaars gebruikt. Dit zijn voornamelijk de weekmakers in plastic. Het is wetenschappelijk bewezen dat nieuwe ziektebeelden en veranderde ontwikkelingsfysiologie verband houden met kunststoffen, zoals vroegtijdige puberteit of onvruchtbaarheid. Vooral microplastics (1 mm-1 µm), die in de jaren 1990 opdoken en worden geclassificeerd als “opkomende verontreinigende stoffen”, en iets later nanoplastics (kleiner dan 1 µm) worden als bijzonder gevaarlijk beschouwd vanwege hun kleine formaat; hoe kleiner de plastic deeltjes zijn, hoe makkelijker ze lichaamscellen kunnen binnendringen.

Plastic breekt niet volledig af, maar wordt alleen kleiner en blijft als nanodeeltjes in het milieu achter, met onzekere effecten.

In een grootschalig onderzoek over een periode van 15 jaar kon professor Anders Juul, specialist in voortplantingsgeneeskunde, aantonen dat steeds meer meisjes eerder in de puberteit komen en dat dit verband houdt met plastic in het milieu. In het onderzoek werden ftalaten en ftalaatmetabolieten gevonden in elk urinemonster van de 1000 meisjes in het langetermijnonderzoek.

Terugkijkend over een periode van ongeveer 100 jaar is de puberteit ongeveer 4-5 jaar naar voren verschoven en komen kinderen steeds vroeger in het fysiologische proces van de puberteit. De belangrijkste reden hiervoor zijn de weekmakers in plastic, die erkend zijn als hormoonontregelaars. Plastics hebben een oestrogeenachtig effect en verstoren het gevoelige hormoonsysteem.

Prof. Juul kon ook aantonen dat de kwaliteit van sperma halveerde in een periode van 50 jaar - deze korte periode betekent dat een genetische oorzaak kan worden uitgesloten. In plaats daarvan wijst dit op de huidige milieuomstandigheden.

Het gerichte oestrogeenachtige effect van plastic heeft vooral gevolgen voor toekomstige generaties, we weten nog niet welke gevolgen het zal hebben voor onze soort, zegt professor Juul.

Bepaalde ziekten worden bevorderd door een teveel aan oestrogeen, zoals borstkanker of onvruchtbaarheid. Het kan daarom niet worden uitgesloten dat de kinderen van vandaag veel meer aan deze ziekten zullen worden blootgesteld. Vandaag de dag moeten de gezondheidsbelastingen op een complexere manier worden bekeken.

Schildklierziekten en hersenontwikkeling

Naast de voortplantingsorganen en de hersenen hebben kunststoffen ook een aantoonbaar negatief effect op de schildklier, die veel vitale lichaamsfuncties regelt. Barbara Demenaix, lid van de Academie des Technologies, doet al tientallen jaren onderzoek naar de invloed van microplastics en chemicaliën op de menselijke fysiologie en de schildklierfunctie in het bijzonder. Volgens haar hebben hormoonontregelaars een negatieve invloed op de schildklier, wat op lange termijn leidt tot een daling van het intelligentiequotiënt en een toename van ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. Ze bevestigt daarmee het onderzoek van de Deense milieuepidemioloog Kolliensen.

Demenaix zette jaren geleden aan tot een discussie over volksgezondheid aan de hand van het voorbeeld van plastic tubes, die een paar jaar geleden nog volop verkrijgbaar waren. We consumeren enorm veel dingen die verpakt zijn in of met plastic, en telkens kan er een oestrogeenachtige stof vrijkomen.

De schildklier is gevoelig voor gifstoffen uit het milieu. Hij regelt onder andere ook de ontwikkeling van de hersenen. De schildklier van het kind in de baarmoeder produceert geen eigen hormoon, maar is afhankelijk van dat van de moeder. Een verminderde schildklieractiviteit bij de moeder kan een zeer negatief effect hebben op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. De menselijke placenta is ook doorlaatbaar voor microplastic deeltjes. Daarom is verder onderzoek absoluut noodzakelijk om het risico van microplastics voor de menselijke gezondheid te beoordelen.

Het ongeboren kind is relatief weerloos tegen de meeste stoffen die in de bloedsomloop van de moeder terechtkomen. Bevordert dit ontwikkelingsstoornissen? Demenaix heeft overweldigend bewijs dat de enorme toename van neurologische aandoeningen verband houdt met de toename van milieutoxinen, vooral hormoonontregelaars, die de ontwikkeling van de hersenen ernstig verstoren.

De milieuepidemiologe Tina Kolliensen kon in een onderzoek ook aantonen dat de toename van ADHD en autisme onder kinderen en dus de ernstige aantasting van de intelligentie veroorzaakt en bevorderd kan worden door kunststoffen. De hersenen zijn een groot orgaan met veel hormoonreceptoren; ze reageren zeer gevoelig op verstoringen door microplastics en de chemicaliën die ze bevatten, die niet alleen de hormoonhuishouding verstoren maar ook de celcommunicatie kunnen remmen. Dit heeft fatale gevolgen voor de hersenen, die worden gekenmerkt door neurologische aandoeningen.

Plasticvrije zones creëren is het begin!

Het plasticprobleem is heel moeilijk te beheersen. Toch heeft de EU gereageerd en de nieuwe productie van plastic wegwerpartikelen al in 2021 verboden. Op aanbeveling van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft de EU vanaf oktober 2023 ook de verkoop en het gebruik van microplastics verboden.

Het verbod geldt vanaf 15 oktober 2023 voor kleinere producten zoals glitter- of schilferartikelen en speelgoed, terwijl complexere bronnen van microplastics zoals sportfaciliteiten of kunstgras de komende 8 jaar worden verboden, wat exploitanten de tijd moet geven om alternatieve oplossingen te vinden. Dat is vooruitgang!

Voor ons eigen welzijn is het belangrijk om te analyseren hoe plastic onze gezondheid beïnvloedt en welke schadelijke effecten het op ons heeft. Door ons hier meer bewust van te worden, kunnen we de nodige stappen ondernemen om onze plasticconsumptie te stoppen of beter onder controle te houden.

Gezond koken, leven & slapen - door een plasticvrij huis

Vervang in de keuken alle plastic keukengerei zoals spatels, kooklepels, deegschrapers of slakommen, raspen enz. door alternatieven van hout, glas of metaal.

Plastic servies, inclusief melanine, moet worden vermeden bij kinderen; vervang plastic brooddozen en drinkflessen, geen plastic buizen. Voorzichtigheid is ook geboden met pannen vanwege de coating, die PFAS bevat, momenteel in de media. Koffie-om-te-gaan bekers zijn ook gecoat met PFAS, net als de meeste ijsbakjes.

Kleding

Wat kleding betreft, moeten we ons meer en meer richten op natuurlijke vezels, polyester en dergelijke vermijden en geleidelijk verminderen. Outdoorkleding bevat er vaak veel van en is moeilijk af te breken in het milieu. Het is daarom zinvol om ze te recyclen, d.w.z. tweedehands te kopen of door te geven.

Kinderkamer

In de kinderkamer is het vooral belangrijk om plastic speelgoed op te ruimen en weg te gooien of op zijn minst aanzienlijk te verminderen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je het onderwerp ook met hen bespreken en samen een verandering organiseren. Gelukkig hebben veel kleuterscholen en scholen het thema “plasticvrij” al opgepakt. Van Schleich-paarden tot Playmobil, Lego, speelgoedauto's, poppen, etc., alles is plastic. Natuurlijk kun je het speelgoed waar de kleintjes dol op zijn geworden niet zomaar weghalen, maar je moet proberen ze te beïnvloeden en alternatieven bieden en er maar een paar van overhouden. Zorg er vooral voor dat peuters en baby's niet langdurig op plastic speelgoed zuigen en controleer plastic hangers aan de kinderwagen, plastic rammelaars of push-along spelletjes die vaak in de mond belanden en vervang ze het liefst helemaal zodat kinderen er niet aan gewend raken.

Wonen

Kijk eens rond in je huis, welke meubels hebben plastic fronten, waar zijn de tapijten, stoelen en tafels enz. van gemaakt? Moderne tapijten zijn meestal behandeld met vlamvertragers, net als banken, bekleding en matrassen, die ook vaak gemaakt zijn van polyester of polyester mengsels, d.w.z. vezels die plastic bevatten. Omdat je niet zomaar alles kunt vervangen, is het aan te raden om de kamer vaak te luchten en op zijn minst dekens van natuurlijke materialen op banken te leggen en niets nieuws van plastic te kopen of tweedehands spullen te kopen.

Werkplek 

Op de werkplek komen we in contact met plastic via computers en accessoires, waaronder werkbladen en meubels, en eet- en drinkgerei van plastic.

Het is mogelijk om de hoeveelheid plastic waarmee je dagelijks in contact komt geleidelijk te verminderen en je hiervan bewust te worden. Het vereist de wil om dit te doen, maar je bijdrage zal de moeite waard zijn! De DGUHT biedt ook een OHNE PLASTIK test aan voor fabrikanten, die we gratis aanbieden als een plasticvrije certificering zonder winstoogmerk. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op via deze link

Als je nog vragen of suggesties hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kijken uit naar een levendige uitwisseling! De DGUHT wenst u en uw familie een goede gezondheid.

Meer informatie: Bel 0641478686 of vul het contactformulier in.

Microplastics