Skip to content

Realisatiefase renovatie zolderverdieping tot Home Office

Renovatie-Zolder-tot-Home-Office-38-1024x681

Renovatie zolderverdieping tot gezond kantoor, deel 2 Realisatie

De opdrachtgever heeft alle oude verflagen van de balken verwijderd. Hierbij is speciaal aandacht  gegeven aan het vermijden van contaminatie van gifstoffen in andere bouwdelen.

Zo is de ruimte afgesloten middels folie, werd de slijpmachine aangesloten op een stofafzuiger en zijn er luchtfilters gebruikt om eventuele fijnstof weg te filteren en te binden. De balken zijn blank gelaten en de restsporen van verf hierop geven de ruimte een speciale sfeer.

Na sloop van de oude dakkapel kon begonnen worden met de opbouw. In de dakconstructie werd een slaper aangebracht met dezelfde dikte als de gordingen 90x250mm.

Na opbouw van het houten geraamte en afwerking met plaatmateriaal is voor het aanbrengen van de isolatielaag nog afschermfolie aangebracht. Deze afschermfolie zorgt er voor dat geen hoogfrequent straling van zendmasten in de ruimte komt.
Het kozijn was gemaakt door Schipper Kozijnen gebaseerd op Reijnaers aluminium profielen. Zoals op de foto te zien sluiten de aluminium delen vrijwel naadloos aan zonder een koudebrug te veroorzaken. Dit was samen met HR++ glas de beste manier om te voorkomen dat straling van zendmasten binnen zou dringen.

De dakkapel is afgewerkt met zink profiel platen zodat een volledig hoogfrequent afgeschermd geheel wordt gekregen. De resultaten in de volgende BLOG.

Boven vlasisolatie, midden oude minerale wol isolatie verwijderd, onder nog oude isolatie. Balken nog niet geschuurd
.

Ondertussen tussen de gordingen afschermfolie aangebracht en opgevuld met 140mm dik vlasdeken. De ruimten zijn beplaat met gipsplaat.

 

 

 

 

 

 

Speciale aandacht voor de afscherming van dak (folie), wand (afschermleem) en vloer(folie).

 

 

 

 

Leemstuc

Leem is één van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Het is volledig cradle-to-cradle C2C en bestaat uit zand, klei en silt.

Dit is het eerste project in Nederland waarbij speciale Lombardia afschermleem van Casa Natura wordt ingezet. Aan deze Lombardia leem is natuurlijk koolstof toegevoegd. Afhankelijk van de dikte dempt deze leem 17-53dB. Daarnaast is leem damp-open, geurneutraal en geschikt voor MCS-patiënten.

De Lombardia leem is aangebracht tussen de buitenmuur en de 40mm houtvezelplaat. Voor het aanbrengen van de leem is eerst de oude gipslaag van de muur gefreesd om rotting van het gips te voorkomen. Na het aanbrengen van de leem kom direct in het natte leem de houtvezelplaten gedrukt worden en middels kunststof ankers aan de muur gefixeerd worden. Deze kunststof ankers zijn nodig om koudebruggen te vermijden. Ook is Lombardia afschermleem gebruikt voor de muur tussen de voorzolder en de zolder.

De houtvezelplaten als ook gipsplaten zijn afgewerkt met Campania leem. Deze leem heeft een fijne structuur en is okerkleurig.

De gipsplaten moesten eerst voorgestreken worden met Abruzzo Universal, een op planten gebaseerde caseïne houdende grondering, voor meer houdkracht.

Een deel van de wanden zijn afgewerkt met witte Capri leemverf. Deze  leemverf wordt als poeder geleverd en aangemaakt ter plaatse met water. Daardoor is verf eindeloos goed te houden. De verf liet zich goed verwerken met een kleine vachtroller. Door nat-in-nat een tweede laag aan te brengen, is de dekking streeploos.

Vloer

De oude grenen delen kraakten hinderlijk wanneer er op gelopen werd. Deze zijn doorgeschroefd op de houten balken.

Voor de afscherming tegen elektromagnetische velden is speciale afschermfolie op de grond gelegd en geaard. Daarna zijn er de  Pavatex 20mm Sono stucplaten neergelegd. Deze houtvezelplaten hebben een goede demping tegen zowel contact- als luchtgedragen geluid.

Op de vloer zijn verouderde eiken planken gelegd van Plankenland. Deze vloerdelen zijn geolied met Royl biologische olie.

Ervaring

De eerste ervaringen is dat het klimaat erg constant is en er een prettige atmosfeer heerst. De geur is neutraal en je ruikt het pure hout.

Wat opvalt is dat wasgoed wat op de voorzolder hangt en vergelijkbaar is gerenoveerd, sneller droog is dan voorheen.
In de volgende BLOG: De afgeschermde elektro-installatie.

Scroll To Top