semper reformanda 

Wetenschappelijke inzichten zijn altijd in verandering

semper reformanda 

Wetenschappelijke inzichten zijn altijd in verandering

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Eerlijke informatie niet eenvoudig te vinden

Eén van de uitgangspunten van wetenschap is dat zij neutraal en objectief is en niet gebonden aan een bepaalde ideologie, commerciële onderneming, politiek of godsdienst. Het streeft niet in eerste instantie naar geldelijk gewin.

Helaas hebben sommigen in de wetenschappelijke wereld, in een tijdperk dat wordt overheerst door fundamentalisme (passend te definiëren als simpelweg de overtuiging dat alleen mijn manier tot de waarheid leidt) de geleerdheid aangenomen van de religieuze fundamentalisten tegen wie ze zich zo fel teweerstellen.

Maar wetenschap is nu juist het tegendeel van een garantie dat onze huidige visie de definitieve waarheid bevatten. Haar passende moto is dat van de protestantse reformatie: semper reformanda (altijd in verandering). Als wetenschapper weten we dat wat we geloven altijd door de één of andere nieuwe ontdekking verbeterd of in een hogere waarheid worden opgenomen. En is alles wat niet wetenschappelijk bewezen is, niet waar?

De ervaring leert dat wetenschappelijk onderzoekers sterk afhankelijk zijn van gelden van het bedrijfsleven en daarmee haar objectiviteit in het geding is. Onlangs werd nog duidelijk dat alleen in Zwitserland al 300 geheime verdragen zijn met een sponsoring van 1,26 miljard Zwitserse Frank. Vaak mogen de sponsors meebepalen wie aan het onderzoek meer moet doen en mogen zijn voor publicatie rapporten inzien.

Bouwbiologie Zwolle probeert u zo objectief mogelijk te voorzien van relevante en peer-reviewed wetenschappelijke studies.

Straling

Scientist-5G-appeal.pdf 2018

100 studies over de negatieve gezondheideffecten van WiFi - Wilke 2018

Microgolven en resistentie bacteriën - Taheri 2018

Elektromagnetische Hypersensitiviteit: Feit of Fictie? Genius & Lipp 2011

 

Binnenmilieu

Volgt binnenkort

 

 

Albert-Einstein_e-1024x579