US-onderzoekers vinden 45 gezondheidschadende chemicaliën in huisstof
US-onderzoekers vinden 45 gezondheidschadende chemicaliën in huisstof
Intro
Gezonde kantoren en woningen is het centrale thema van de toekomst. Als Bouwbioloog en Bouwbiologisch Meettechnicus kom ik geregeld in situaties waarbij er gezondheidsklachten zijn, die terug te voeren zijn op verkeerde materiaalkeuzes, zoals bodembedekking, meubels en wandafwerking. Leidraad voor projecten zijn voor mij de 25 Regels van de Bouwbiologie. Door juiste keuzes van materialen wordt niet alleen duurzaamheid, C2C, nul op de meter maar ook een gezond binnenmilieu bereikt. Dat materiaalkeuze invloed heeft op de gezondheid toont een recent onderzoek in de Verenigde Staten aan.
45 gezondheid schadende chemicaliën
Amerikaanse onderzoekers hebben diverse huisstof analyses vergeleken en schrokken van het aantal gifstoffen. Daaronder talrijke stoffen als ftalaten of PFOA die er van worden verdacht kankerverwekkend te zijn. De onderzoekers waarschuwen daarnaast voor de versterkende werking van de stoffen op elkaar.
Dat in het huisstof schimmels, bacteriën, mijten aanwezig zijn die allergische reacties, ademhalingsziekten en zelfs neurodermitis veroorzaken kunnen is algemeen bekend. Welke gezondheidsschadende chemicaliën zicht daar in bevinden was tot nu toe onvoldoende onderzocht.
Nu hebben Amerikaanse wetenschappers volgens eigen zeggen “het eerste omvangrijke analyse van chemicaliën van consumentenproducten in huisstof” uitgevoerd.
De uitkomst van hun werk waarbij ze een analyse van 27 eerdere studies hebben geëvalueerd, verraste de onderzoekers maar maakte hun ook onzeker.
De hoeveelheid en concentratie van giftige chemicaliën die zich waarschijnlijk in iedere woonkamer aangetroffen wordt, was voor mij shockerend”, zei de medeauteur Dr. Veena Singla namens de leiding van de George Washington University.
Vier groepen schadelijke stoffen.
In totaal toonden de onderzoekers 45 verschillende schadelijke chemicaliën aan die in huisstofmonsters uit 14 staten waren genomen. Het meest kwam weekmaker voor met een gemiddelde concentratie van 7,7 microgram per gram stof. Er is een sterke indicatie dat deze in plastics en cosmeticaproducten gebruikte ftalaten storing veroorzaken in het voortplanting systeem, kanker kunnen veroorzaken en overgewicht kunnen bevorderen.
De tweede aangetroffen groep zijn de fenolen. Fenolen zijn vooral te vinden in reinigingsmiddelen. Verder is de groep van vlamvertragers aangetroffen afkomstig uit meubels, vloerbedekking en bouwstoffen. Onder deze stoffen bevonden zich polybroomdifenylethers (PBDE), die volgens onderzoek bij honden onvruchtbaarheid veroorzaken.
De vierde veel aangetroffen chemicaliëngroep warende de oerfluor koolwaterstoffen, waarbij de zeer schadelijke perfluoroctaanzuur (PFOA) voorkwam. Hoewel deze als carcinogeen ingeschaald is en schildklierziekten kan veroorzaken, wordt deze stof nog gebruikt voor het waterdicht maken van outdoor kleding en sportschoenen.
Gifstoffen versterken elkaar
Van bijzonder belang: Veel van de gevaarlijke stoffen versterken elkaar in hun effect. Daarom kunnen ze ook schadelijk zijn, hoewel ze elk aanwezig zijn in zeer kleine hoeveelheden. Een gevaar in het bijzonder voor jonge kinderen bij het spelen op de vloer en zo rechtstreeks met het huisstof in contact komen.
Aanbeveling
Ter bescherming bevelen de onderzoekers aan de stofzuiger te upgraden met een HEPA filter.
Ook doen zij een beroep op fabrikanten van huishoudelijke producten en bouwmaterialen, om te stoppen met het gebruik van de betrokken chemische stoffen.
Consumenten kunnen ook het risico, om met die gevaarlijke stoffen in aanraking te komen, ook zelf door eenvoudige maatregelen verminderen. Frequent reinigen van alle ruimten met stofzuigers is daarbij enorm belangrijk. Het beste is een stofzuiger te gebruiken uitgerust met een stoffilter (HEPA-filter = „High Efficiency Particulate Air Filter“). Ook regelmatig handen wassen draagt er aan bij het contact met het huisstof te verminderen.
Bron: Consumer Product Chemicals in Indoor Dust: A Quantitative Meta-analysis of U.S. Studies http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.6b02023