Kalkhennepbeton

Dunagro-Hennepbeton_03

Kalkhennepbeton kansrijk bouwmateriaal

Deze week waren wij op een bouwlocatie waar een woning werdt gebouwd met kalkhennepbeton. Kalkhennep beton is een relatief nieuw bouwproduct wat volledig circulair en biobased is. Aan het eind van de bouwcyclus kan het materiaal weer uitgestrooid worden over de akkers en kunnen weer nieuwe bouwstoffen groeien. Een volledig circulair product die onze aandacht verdient.

Samenstelling

Hennepbeton wordt gecreëerd door celluloserijke vezels van de hennepplant te vermengen met kalk en water. De pasta die hiermee gevormd wordt kan gebruikt worden in muren, bakstenen en fundaties. Het heeft uitstekende isolatie-eigenschappen en weegt slechts een fractie van traditioneel beton.

Eigenschappen

Hennepbeton is een lichtgewicht bouwmateriaal met goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen. Het is materiaal is buitengewoon geschikt voor renovaties voor kantoren naar de BENG norm of het bouwen van passief huizen. Hennepbeton is zonder toevoeging van chemische vlamvertragers brandwerend. 

Korte bouwtijd

Het is mogelijk dragende constructies zoals vloeren en wanden te realiseren die als prefab elementen worden aangeleverd op de bouw.

Gezond 

Het is een dampopen bouwsysteem. Hierdoor zijn geen kunststof folies meer nodig. Het binnenklimaat wordt hierdoor verbeterd door dat het de luchtvochtigheid regelt. Daarnaast heeft kalkhennepbeton een grote warmteopslagcapaciteit. Hierdoor blijft de binnentemperatuur constant en zorgt het ervoor dat in zomerse dagen de temperatuur niet snel oploopt. Aan de bouwstoffen zijn geen chemicaliën zoals formaldehyde, PUR-schuimen of VOC's toegevoegd die kunnen uitdampen in het binnenmilieu en de gezondheid aantasten.

CO2 negatief

Anders dan andere bouwsystemen zoals beton en isolatiematerialen op basis van minerale olie is hennepbeton CO2 negatief. Dat wil zeggen dat de toegepast materialen CO2 hebben opgeslagen en daarmee in het bouwproces mogelijk CO2 neutraal kan worden uitgevoerd. Het materiaal is volledig circulair en biobased.

Overzicht

  • hoog isolatievermogen (zowel temperatuur als geluid)
  • CO2 negatief (hennepbeton verwijdert meer CO2 uit de atmosfeer dan dat het CO2 erin stopt
  • dampopen (voor afvoeren van vocht)
  • 100% natuurlijk
  • brandwerend (door de lijm)
  • lage dichtheid
  • korte bouwtermijn op locatie
  • betaalbaar