Problematische chemicaliën een bedreiging voor de gezondheid

nase-partikel-laserdrucker-100~_v-standard368_d4a6e3

Problematische chemicaliën in verf  

Onderzoek naar ongewenste chemie in binnenverf

Toxische stoffen in bouwmaterialen zorgen voor een grote belasting voor de gezondheid van de bewoners.  In recent Deens onderzoek, opgesteld door het Deens Technologisch Instituut, komt men  tot schokkende conclusie dat er grote zorgen bestaan over de inhoud van biociden en conserveringsmiddelen. Deze stoffen worden ingezet tegen bederf en schimmelvorming en vormen een bedreiging voor de gezondheid en afname van de effectiviteit van medicijnen tegen schimmelinfecties.

  • Benzothiazolinon (BIT) werd gedetecteerd in meer dan de helft van de verfmonsters, met concen- traties die opliepen tot 360 mg/kg.
  • Methylisothiazolinon (MIT) werd aangetroffen in 50% van de monsters, maar in lagere concentraties (< 5 mg/kg).

Formaldehyde

Formaldehyde, bekend om zijn potentiële gezondheidsrisico's, was aanwezig in 11 van de 30 monsters, zij het in lage concentraties. De analyse van totaal organisch fluorine (TOF) gaf aan dat organisch fluor werd gedetecteerd in 22 monsters, over het algemeen onder de voorgestelde grenswaarde van de EU, met twee monsters van meer dan 300 mg/kg.

Specifieke PFAS-analyse op de twee monsters met de hoogste concentraties werd echter geen van de 50 specifieke PFAS verbindingen waarnaar werd geanalyseerd.

De aanwezigheid van zware metalen in de verven vertoonde aanzienlijke variaties. Lood, chroom en zink werden gedetecteerd in verschillende monsters, waarbij de zinkniveaus in sommige monsters de limieten voor schoon afval overschreden. 

De uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOC's) was aanvankelijk hoger in plastic verven,

hoewel ze na verloop van tijd afnamen. Met name twee verven op basis van organische oplosmiddelen vertoonden uitzonderlijk hoge beginemissies.

Ammoniak werd aangetroffen in 2/3 van de monsters en in 8 monsters was de concentratie hoger dan 400 µg/m².  

Uit de geurevaluatie bleek dat muurverven over het algemeen beter werden beoordeeld dan hout- en metaalverven.

Uit emissietests bleek dat de VOS-emissies na verloop van tijd afnamen, maar dat de aanvankelijke emissies van sommige verven kunnen acute gezondheidsrisico's met zich meebrengen, met name voor de luchtwegen en mogelijk huidirritatie.

139 verschillende chemische verbindingen

Bij drie metingen in het veld werden 139 verschillende chemische verbindingen in de binnenlucht aangetroffen in de binnenlucht van pas geverfde kamers. De VOC-niveaus bereikten over het algemeen een piek op schilderdagen, vooral bij acrylverf, en daalden over het algemeen binnen drie dagen tot niveaus die dicht bij de achtergrondwaarden lagen. 

In verf met lijnzaadolie daarentegen vertoonde een langzamere afname, waarbij het 14-30 dagen duurde voordat de niveaus achtergrondniveaus.

Deze bevindingen hebben belangrijke gevolgen voor de gezondheid. De eerste emissies van VOS en ammonia van sommige verven kunnen acute gezondheidsrisico's met zich meebrengen, met name voor de ademhalingswegen en de longen en mogelijk huidirritatie of overgevoeligheid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan VOC's kan bijdragen aan diverse gezondheidsproblemen.

Het is van cruciaal belang om tijdens en na het verven de nadruk te leggen op meer ventilatie om de blootstelling tot een minimum te beperken.

Gevolgen voor het milieu zijn onder meer het risico van bodem- en waterverontreiniging door onjuiste verwijdering van verf die schadelijke metalen bevat. Dit onderstreept de noodzaak van duurzame verfproductie en goede verwijderingspraktijken binnen de verfindustrie.

Het onderzoek beveelt aan dat consumenten verf kiezen met minder of geen schadelijke chemicaliën, op basis van betrouwbare etiketterings- en certificatiesystemen.

Fabrikanten worden aangemoedigd om verf te produceren zonder zware metalen en BIT, en met lagere initiële VOC-emissies om gezondheidsrisico's en milieueffecten te beperken.

De algemene bevindingen benadrukken het belang van inzicht in de specifieke chemische emissies van verschillende verftypen en de milieuomstandigheden die deze emissies beïnvloeden. Door veiliger verf te kiezen (bijvoorkeur natuurverven), voor goede ventilatie te zorgen en pas geverfde ruimtes de eerste 2-3 dagen te vermijden, kunnen consumenten gezondheidsrisico's beperken en zorgen voor een aanzienlijk gezonder binnenmilieu.

Download hier het volledige rapport.

 

Wanneer gebouwen je ziek maken ...

Veel voorkomende oorzaken van “huisziektes” zijn schadelijke verontreinigende stoffen in bouwmaterialen en interieurinrichting, slecht binnenklimaat, schimmel, elektrosmog of radon(gas). Gezondheidssymptomen zoals slaapproblemen, allergieën, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, infecties, depressie of ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn.

... de meettechnologie voor bouwbiologie kan helpen.

Bouwbiologische meetspecialisten IBN kunnen verstoringen en risicofactoren in slaapkamers en woonruimtes, maar ook op werkplekken of op panden fysiek meten, deskundig evalueren en passende implementatie- of saneringsvoorstellen doen.

Meer informatie: Bel 0641478686 of vul het contactformulier in.

Paul van der Wal fotografie-Han Vrijmoed Hq-16