De effecten van wierook in in het binnenmilieu

Wierook-branden-Wierookstokjes-Bloom-Webshop-Spirituele-Winkel-1436657755

Fijnstof en formaldehyde door het branden van wierook.  

Als bewoner heb je veel invloed op het binnenmilieu. Voldoende ventilatie is een must. Het beperken van emissies zowel van meubels, schoonmaak en geurverspreiders is aan te bevelen.

Fijnstof krijgt steeds meer aandacht te meer omdat blootstelling aan fijnstof de gezondheid kan schaden en het leven significant kan verkorten.

Veel van de fijnstof wordt door het eigen gebruik veroorzaakt. Van koken en in het bijzonder wokken levert veel fijnstof op. Ik schrijf hier over in mijn boek ‘Handleiding voor Gezond Woonplezier’. bestel hier de tweede druk

Van het branden van wierook is bekend dat het formaldehyde veroorzaakt. Maar ik was ook nieuwsgierig naar het effect van de rook op het fijnstof in de ruimte.

In onderstaande grafiek laat ik het effect zien van het branden van wierook in een natuurlijk geventileerde ruimte.

De groene lijn laat het fijnste fijnstof van <2,5µg zien. Dit fijnstof PM2,5 dringt dieper in de longen en wordt sneller in het bloed opgenomen. Het is daarmee meer gezondheidschadend dan PM10, waarvan de deeltjes kleiner zijn dan 10µg/m3.

De maximale referentiewaarde voor PM2,5 is 15µg/m3 maar de meting piekt op 97µg/m3, ruim 6x zo veel.

Voor PM10 is de referentiewaarde 50µg/m3. De maximaal gemeten waarde is meer dan 3x zo hoog met 153µg/m3.

Nadat een deur open ging en later een raam werd opengezet werden de concentraties afgebouwd tot weer acceptable waarden.

 

Meer informatie: Bel 0641478686 of vul het contactformulier in.

 

 

 

Grafiek fijnstof door wierook