ROC’s ontwerpen duurzame Lodge in Libertad Challenge 2017

IMG_4170-e1495196289241-1024x768
Schermafbeelding-2017-05-19-om-10.25.13

Hibertad Challenge 2017

Uitdagende ontwerp wedstrijd voor ROC's.

In januari 2017 heeft de kick off plaatsgevonden van de eerste Hibertad Challenge. Tien ROC’s uit heel Nederland en circa 150 studenten waren hierbij aanwezig. Bij deze startbijeenkomst zijn lezingen gegeven over bouwbiologisch bouwen. Onderdelen daarvan zijn duurzaam/volhoudbaar bouwen, gezond bouwen en leefbaar ontwerpen. Deze zijn gepresenteerd door respectievelijk Eberhard Dijkhuis (Dijkhuis Bouw), Han Vrijmoed (Bouwbiologie Zwolle) en Hans Douwes (Schipper Douwes Architectuur).

De studenten kregen circa 10 weken tijd om een bouwbiologische lodge te ontwikkelen. Uiteindelijk hebben zeven ROC’s het beste ontwerp van hun school ingezonden. De inzendingen zijn vervolgens beoordeeld door een vakkundige jury bestaande eerder genoemde personen aangevuld met Halbe Vlietstra (Oldenboom Meinsz Bouwmaterialen). Op woensdag 10 mei 2017 heeft de finale plaatsgevonden. Elke inzending heeft een pitch gehouden die onderdeel van de beoordeling vormde. De punten lagen erg dicht bij elkaar en daarom was de pitch extra spannend. Michel Schuurman van MVO Nederland heeft na de presentaties van de ROC’s een inspirerende lezing gehouden over de circulaire economie. In de tussentijd kon de jury de laatste punten verdelen.

De drie beste inzendingen waren: ROC van Utrecht, ROC Noorderpoort (Stadskanaal) en ROC Midden Nederland (Amersfoort). De laatste ging er met de eerst prijs vandoor en een geldbedrag van € 250. (Dit bedrag werd aangeboden door Halbe Vlietstra van Oldenboom Groep)

De jury was zeer enthousiast over het niveau van alle inzendingen. In 2018 zal er zeker weer een nieuwe Hibertad Challenge worden georganiseerd!